9 Aralık 2006 Cumartesi

Değerli Astroloji Meraklıları,
(Eylul 1999)


Bir süredir bu sütunlara yazılar yazıp zihninizdeki astroloji kavramının sınırlarını değerlendirmenize karınca kadarınca katkıda bulunmaya çalışıyorum. İşin aslı şu ki, benim zihnimdeki astroloji kavramının bile gerçeği açıklamakta yetersiz olduğundan eminim. Zaten gerçeği kim biliyor? Dolayısıyla; yazdıklarımın doğruluğunu düşünmektense zihninizdeki fikri zenginleştirmeye çalışmanız daha doğru bir metot olur gibi geliyor bana. Sakın bu yazımdan bir tartışma başlatmak istediğim sonucuna varılmasın. Tartışma iki bilen arasında yapılır. Bilmeyenle bilen arasında ancak eğitim süreci söz konusu olabilir.

Bu ayki yazımda sizlere biraz astroloji kavramının sınıflamasından bahsetmek istiyorum. Astrolojiyi simgesel özelliklerine göre sınıflamak istersek, dünya üstündeki değişik kültürlerin kendi geleneksel özellikleriyle binlerce yıldır bezedikleri sistemlerle karşılaşılaşırız. Ancak simgeler farklı dahi olsa temel nitelikler tamamen aynıdır. Örneğin Çin astrolojisindeki Dragon burcu batıdaki Koç burcuna karşılık gelir.
Astroloji, temelde tekniklerinin niceliği ve kullanımı bakımından Tropikal ve Sideral olmak üzere ikiye ayrılır. Şu anda Türkiye piyasasından alabileceğiniz herhangi bir astroloji kitabı Tropikal sistem için yazılmıştır.
Tropikal sistem Ekliptiğin yılda 52 küsür saniyelik ileri hareketinden etkilenmeyen bir sistemdir. Bu sistemdeki burçların yeri asıl oldukları yerden 23 kusur derece kadar ileridedir. Örneğin; Ay, Tropikal sistemde 10 derce Boğa burcunda ise asıl yeri 17 derece Koç burcundadır. Aradaki 23 küsür derecelik fark yılda 52 küsür saniye kadar artmaktadır.
Peki bu sistem nasıl çalışır? arz edeyim; Tropikal sistemde Ekliptik 12 eşit dilime bölünür. İlk dilim; Güneş’in güney yarım küreden kuzey yarımküreye geçtiği an 00:00:00 derece Koç burcuyla başlar. (Ezoterik olarak bu an önemlidir; Nevruz bu andir). Sonraki dilimler sırayla eşit olarak dağılırlar. Bu ekol binlerce yıldır batının kullandığı ve geliştirdiği bir sistemdir. Halen de mükemmel çalışmaktadır.
Gelelim Sideral sisteme. Bu sistemin diğer tanınmış sinonimleri Vedik Astroloji, Hindu Astroloji ve Jyotish’tir. Sistem güneş sistemine göre değil evrenimizi daha çok yansıtan bir ekoldür. Ekliptiğin önemi, Tropikal sistemdeki kadar olmamakla beraber gök cisimleri, doğal konumlarına göre incelenip analiz edilirler. Ay’ın konumu Güneş’inki kadar önemlidir. Tekniklerin büyük kısmında Ay’ın konumundan faydalanılır.
Vedik ekolünü oldukça kapsamlı anlatan Yücel Suygen’in Hindu Astroloji Kitabını tavsiye ederim. Yabancı dili olanlar ise bu konudaki kitapları http://www.amazon.com ‘dan araştırabilirler.

Bilenlere Masallar: Bu bölümde biraz biyoritimden bahsetmek istiyorum. Biyoritmin en çok bilinen üç ritmi incelendiğinde 28 günlük duygusal ritmin Ay ile, 23 günlük fiziksel ritmin Mars ile, 33 günlük zekasal ritmin de Merküri ile ilişkili olduğunu çıkarmak zor değildir.Özellikle kritik günlerde transitler ve minör progres incelendiğinde bazı ip uçları elde edilebilir.
Duygusal ritmin en yuksek, en dusuk ve orta çizgiyi geçtiği günler ilginctir ki haftanın hep aynı gününe denk gelir. Bu bizim doğduğumuz gündür. Dolayısıyla haftanın hangi gününde doğduysanız o güne sabah 00:00 dan gece 24:00 ‘a kadar dikkat ediniz!

Geçen ayın cevabını vereyim. Bahsi geçen genç kız hemşirelik okuluna girmiş.

Şimdilik hoşcakalın ve mutlu olmaya çalışın.

Saygılarımla C. C. Arda

Yararlı Web Siteleri:

1-Henüz bilgisayarınız için iyi bir astroloji programınız yoksa aşağıdaki siteden Astrolog 5.41 ‘i ücret ödemeden çekmenizi öneririm.
http://www.magitech.com/astrolog/astrolog.htm

2-Vedik Astroloji programına ihtiyaç duyanlar ise aşağıdaki programı ücretsiz kullunubilirler. Junior Jyotish 1.09
http://www.vedicastrologer.org/jh/

3-Dasalar için aşağıdaki siteyi kullanabilirsiniz.
http://netropolis.org/peej/horo.cgi

Hiç yorum yok: