9 Aralık 2006 Cumartesi

ASTROLOJİ'YE GİRİŞ

Değerli Astroloji Meraklıları, Türkiye'de "ilk" astroloji derneği kuruldu. Emeği geçenleri kutlarım. Umarım "astrolojik etik " ve astroloğun tanımı konularındaki belirsizliklerin azalmasında da faydalı çalışmalar olacaktır. Böylelikle hariçten gazel okuyanların da sayıları azalacaktır. Herkesin faydalanacağı astrolojiye önem verildiği kadar, astrologlar arası bir denetim ve oto kontrol mekanizması olarak da kendini hissettirmeli diye düşünüyorum. Sorumluluk alanlara başarılar diliyorum.

2000 Temmuz oldukça ilginç bir ay olacağa benzer, 3 adet tutulum barındırmakta; 1 Temmuz'da Kısmi Güneş Tutulması, ardından 16 Temmuz'da Tam Ay Tutulması ve en son 31 Temmuz'da tekrar bir Kısmi Güneş Tutulması...
Bilindiği üzere Güneş tutulmasında Ay Dünya ile Güneş arasına girip Güneşin dünyadan görünmesine bir müddet engel oluyor. Ay tutulmasında ise Dünya arada kalıyor, Ay Dünyanın arkasına geçip Güneşin ışınlarının erişemediği noktaya geliyor. Ay Dünyanın gölgesinde kalıyor.

Astrolojide Ay ve Güneş tutulmaları farklı şekillerde yorumlanırlar..
Eskiler, “ışıklar” (nurlar) olarak da adlandırılan Ay veya Güneş’in önüne bir set çekilerek, ışıklarından dünyadaki yaşamın faydalanmasına geçici olarak engellenmesi düşüncesi ile ve de olayları da inceleyerek bu gök olaylarını çoğunlukla negatif yönüyle ele almışlar ve yorumlamışlardır. Eski zamanlarda tam güneş tutulması sırsında çeşitli toplumlarda değişik olaylar yaşanırmış. Örneğin en yaygın olarak her kez eline geçirdiği nesnelerle tencere, tava ile sesler çıkartarak kötü ruhları kaçırmaya çalışırlarmış. Çağımızdaki birçok astrolog ise tutulumları iyi yönüyle görmeye - göstermeye çalışarak yorum yapmaktadırlar. Güneş tutulumunu bir başlangıç, Ay tutulumunu ise bir son olarak nitelendirip yeni umutlar vaad ederek yorum yaparlar. Bu bakış açısı da yanlış değildir. Işığın önü kesilmeden oluşan "yeni ay" konumları gerçekten bir başlangıç olabilir ki öyle yorumlanmalıdır da.. Ama özellikle tam güneş tutulmalarından hemen sonra gelişen olaylar astrolojik açıdan incelendiğinde özellikle depremlerle (İzmit depremi gibi) ilişkili olduğu ayrıca, oluştuğu astrolojik pozisyona ve yerküre üstündeki yerine göre toplumu ve dünyayı etkileyen kıtlık, yangınlar, salgın hastalıklar, ekolojik dengeyle ilgili olayları irdeledikleri gözlenmiştir. Bana soracak olursanız naçizhane fikrim; eskilerin doğruluğu yönündedir.

Bu konuda İlhan yayınevinin çıkardığı yazarı Sepharial olan, "Güneş & Ay Tutulmaları, Dünya' ya Etkileri" kitabı tavsiye ederim. Etkilerin yorumları ile ve delilleriyle çok güzel bir bakış açısı ve referans kitabı.. Tutulmalarla ilgili verilen detaylı astronomik bilgilerden, astroloji bilmeyenlerin de faydalanacaklarını söyleyebilirim.

Küçük bir uyarıda bulunayım izin verirseniz; bu kitaptaki bilgileri olduğu gibi haritanıza ya da yakınlarınızın haritalarına uygulamaya çalışırsanız canınız sıkılabilir.. Unutmamak lazım ki bu fenomenler astrolojik olarak çok şey gösterirler ama her şeyi göstermezler..

Güneş tutulmaları ile ilgili bir ekleme de kendimden yapmak istiyorum. 11 Ağustos 1999 da ki (İzmit depreminden 6 gün önceki) tam güneş tutulmasının gölgesi biliyorsunuz yurdumuzdan geçti. Ben de kızımla beraber Ilgaz'da bu müthiş olaya tanık olduk. İnanılmaz bir şey. Tam tutulma sırasında gökteki yıldızlar görülüyor ve etrafında bir alev çemberi ile kara bir delik oluşuyor. Her taraf birden soğuyor, tarifsiz bir olay. Televizyonda seyrettiğiniz gibi değil !. Asla tahmin edilemez , yaşanır. Maji ile uğraşanların, teneke çalıp ses çıkaranlar için bu an neden farklı bir önem taşıdığını o an idrak ettim. Tarifsiz bir şey. 2006 Martındakini kesinlikle kaçırmayın, yaşayın o anı !.

Aşağıda bazı Tutulum zamanları ve biçimleri verilmiştir. Bunların DOS ortamında çalışan küçük bir programdan sağladım. İsteyenlere e-posta ile gönderebilirim.

1/7/2000 Kısmi Güneş Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 3:00 saat
16/7/2000 Tam AY Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 6:14 sa
31/7/2000 Kısmi Güneş Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 3:15 sa
25/12/2000 Kısmi Güneş Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 4:30 sa
9/1/2001 Tam AY Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 5:09 sa
21/6/2001 Tam Güneş Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 5:05 sa
14/12/2001 Halkalı Güneş Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 5:44 sa
6/10/2002 Halkalı Güneş Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 5:51 sa
12/4/2002 Tam Güneş Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 5:23 sa
29/3/2006 Tam Güneş Tutulması, Başlama bitiş arasında geçen süre: 5:13 sa


İnsan herşeyi bilebilir mi?

Mutlu olmaya çalışın.
C. C. Arda


Yararlı Web Siteleri:

  1. Henüz bilgisayarınız için iyi bir astroloji programınız yoksa aşağıdaki siteden Astrolog 5.41 ‘i ücret ödemeden çekmenizi öneririm.
    http://www.tartu.customs.ee/astrolog/original/kas541win.zip
  2. Vedik Astroloji programına ihtiyaç duyanlar ise aşağıdaki programı ücretsiz kullanabilirler. Junior Jyotish 1.09
    http://www.jyotishtools.com/windows/jj109fl.exe
  3. Dasalar için aşağıdaki siteyi kullanabilirsiniz.
    http://netropolis.org/peej/horo.cgi
  4. Dasalarla ilgili programlar olan bir site
    http://www.sjvc.net/software.htm
  5. Astroloji tekniklerinde “midpointlerle” ilgili ilginç iki çalışma. Birkaç ders de ücretsiz olarak veriyorlar..
    http://members.tripod.com/~junojuno2
    http://www.magiastrology.com
  6. Finansal astroloji meraklıları için güzel bir site.
    http://www.alphee.com

http://www.dergi.org/122000/1601.htm

Hiç yorum yok: